Tort rocznicowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten tort upiekłam na 8 rocznicę ślubu mojego najmłodszego brata.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
     3 jajka
     ½ szklanki cukru pudru
     ½ łyżeczki proszku do pieczenia
     1/3 szklanki mąki
     2 łyżeczki kakao
    Składniki na biszkopt różowy:
     3 jajka
     ½ szklanki cukru pudru
     ½ szklanki mąki
     ½ łyżeczki proszku do pieczenia
     opakowanie kisielu wiśniowego (ew. truskawkowego)
    Składniki na masę:
     1 litr mleka
     2 kostki margaryny
     6 łyżek mąki ziemniaczanej
     4 łyżki mąki pszennej
     4 łyżki cukru
     2 cukry waniliowe
     sok z cytryny/kwasek cytrynowy
     kilka kropli niebieskiego barwnika
    Składniki na masę do ozdoby:
     ½ litra schłodzonej śmietany 30%
     3 łyżeczki żelatyny
     czerwony barwnik spożywczy
    Ponadto:
     kilka kiwi
     ozdoby z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort rocznicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy w kształcie serca. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
  • 2. Biszkopt różowy: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy w kształcie serca. Piec w 180 stopniach około 30 minut.
  • 3. Biszkopty przekroić na 3 części. Każdą z nich nasączyć kilkoma kroplami rumu wymieszanymi z wodą.
  • 4. Masa: mąki, cukier i cukier waniliowy rozmieszać w 0,5 litra mleka. Powstałą masę wlać do reszty mleka i zagotować ciągle mieszając, aż powstanie budyń odchodzący od brzegów garnka. Ostudzić. Margarynę roztrzepać mikserem, dodając stopniowo łyżką budyń. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać sok z cytryny bądź niewielką ilość kwasku, aby masa zyskała kwaskowy smak.Dodać kilka kropli barwnika, by masa zabarwiła się na jasnoniebieski kolor.
  • 5. Masa do ozdoby: żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na wolnych obrotach, dodać przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Dodać kroplę czerwonego barwnika dla uzyskania bladoróżowego koloru.
  • 6. Na przemian przekładać masą budyniową biszkopt kakaowy i różowy. Masą śmietanową posmarować wierzch tortu. Resztę przełożyć do szprycy i wyciskać na boku małe gwiazdki. Całość udekorować owocami kiwi pokrojonymi w plasterki i ozdobić czekoladowymi wzorkami.

Porady

Czekoladowe ozdoby przygotowuję sama. Wystarczy stopić w kąpieli wodnej 2 tabliczki gorzkiej czekolady (jeśli ktoś nie lubi może być mleczna albo biała) i przelać do foliowego woreczka. Na końcu zrobić niewielki otwór i wyciskać płynną czekoladę na papier do pieczenia. pozostawić do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować