Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łyżką.Przelać do tortownicy wysmarowanej tylko na dnie.30 cm.Piec w 175* ok.17-20 min.
2.j.w-tylko z kakao.
Każdy biszkopt przekroić na dwa blaty. Z papieru wykroić, dwa koła. Mniejsze od biszkoptu i jeszcze mniejsze. Przyłożyć do biszkoptu i wykroić nożem. Składać kolorami na przemian.
Każdy blat nasączyć podgrzanym dżemem brzoskwiniowym.
3.Kawę rozpuścić w mleku, po przestygnięciu, schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w wodzie, czasem pomieszać do letniego.
Kawę ubić ze Śnieżkami. 2 łyżki ubitej kawy domieszać do żelatyny. Ubijając dalej kawę, dolewać żelatynę.
Masę podzielić 3 części. Przełożyć pokrojone krążki biszkoptowe.
4.Ugotować budynie z cukrem. Od czasu do czasu mieszając do przestygnięcia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu.
Odłożyć 1/4 kremu na rozetki.Resztą posmarować cały tort.
.
5.Do kremu na rozetki przesiać 1 łyżeczkę kakao i wymieszać. Zrobić rozetki na torcie. Ozdobić w/g własnego gustu.
Komentarze