owoc lub dżem do przełożenia-ja mam maliny i wiśnie drążone.
Masa cukrowa około 1500g
Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
proporcje trzeba podwoić.
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
barwniki spożywcze
Tort serce na ślub i na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
2.wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
3.Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
4.Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
5.1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
6.Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
7.Następnie trzy biszkopty połóż jeden na drugi i wytnij górne krawędzie serca, a z 4 biszkiptu wytnij dół serca po 3 takie same elementy. Posmaruj każdy blat biszkoptu kremem , z jednej strony jasny krem, a z drugiej czekoladowy.
8.Przełóż dowolnym smakiem np. zmalinowo-wiśniowym. Ja zazwyczaj robię dwa smaki wtedy goście mają wybór. ak kolejno składamy cały tort. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
9.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
10.Rozwałkuj masę cukrową podsypując cukrem pudrem aby nie przywierała do stolnicy. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort . Z masy wykonaj ozdobny wałek z masy cukrowej, który dajemy na dół tortu ,aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu masy. Wykonaj pozostałe dekorację według własnego pomysłu.
Porady
Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.
Komentarze