Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę. Następnie delikatnie dosypujemy cukier i dalej miksujemy kilka minut. Na zmianę wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i żółtka delikatnie mieszając łyżką aby piana nie opadła. Delikatnie przekładamy go do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. 2. W czasie pieczenia biszkoptu myjemy truskawki, oczyszczamy z szypułek i kroimy na pół. Ubijamy bitą śmietanę z serkiem i śmietan fix'em.
3.Gdy biszkopt się upiecze czekamy aż wystygnie. Kroimy go na 3 części. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy części biszkoptu. Następnie smarujemy warstwą dżemu, kremu i na górę układamy truskawki. Czynność powtarzamy. Na samą górę nakładamy tylko krem i smarujemy boki aby nie było widać łączeń biszkoptów.
4. Udekorować całymi truskawkami i listkami mięty. Można posypać wiórkami czekolady.Tort wstawić do lodówki aby się schłodził.
Komentarze