Tort zrobiłam mężowy na imieniny, wszystkim bardzo smakował.
Składniki:
Składniki na formę 28 cm
Na biszkopt:
6 jaj
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1/4 szkl oleju
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl wody
szczypta soli
aromat śmietankowy
Na krem:
6 żółtek z jajek
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36 %
8 łyżek cukru
Do nasączenia:
Szklanka mocnej kawy
100 ml amaretto lub innego likieru
Ponad to:
ok 30 biszkoptów "Lady fingers"
starta czekolada do posypania
1.BISZKOPT. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać mąki, kakao i proszek do pieczenia w osobnej miseczce. Żółtka miksować z cukrem i dodawać po łyżce zmieszany mąk, oleju i wody, aż do wyczerpania składników. Dodać również parę kropelek aromatu śmietankowego. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie wymieszać z przygotowaną wcześniej masą. Biszkopt piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez 45-50 min w 180 C bez termoobiegu. (biszkopt wkładamy do zimnego piekarnika.
2.KREM. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do tego serek i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i bardzo delikatnie połączyć z masą serową.
3.Wymieszać kawę z alkoholem. Biszkopt przeciąć na 3 części, każdą z części nasączyć.
4.Krem podzielić na 4 części, każdą z części smarujemy biszkopta, również na górze, 1/4 kremu powinna zostać do dekoracji.
5.Tort posypujemy startą czekoladą. Z biszkoptów odcinamy końcówki i "przyklejamy" naokoło tortu. Za pomocą szprycy resztą kremu dekorujemy tort. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
SMACZNEGO!
Porady
Aby biszkopty dobrze trzymały się przy torcie można go obwiązać wstążeczką.
Komentarze