Tort truskawkowy z czekoladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
2.Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.
3.Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
4.Sokiem z brzoskwiń nasączyć biszkopt i ułożyć cząstki brzoskwiń.
5.pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Maślankę wraz z jogurtem ubijać i dolewać po trochu galaretki.Zaraz połowę wylać do tortownicy.
6.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
7.Wylać resztę pianki do tortownicy.
8.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
9.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
10.Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Przestudzić i schłodzić w lodówce. Ubić ze śnieżką.Posmarować cały tort.
Komentarze