Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać przez sitko, a następnie wsypywać ją stopniowo do masy jajecznej i powoli mieszać. Tortownicę lub blaszkę od ciasta posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać do niej ciasto i piec około 30-35 minut
2.Krem:
Margarynę utrzeć do puszystości, następnie jajka ubite z cukrem powoli do niej dodawać. Gdy powstanie gładka masa kremowa dodać do niej kakao i spirytus.
Można zostawić trochę białego kremu do dekoracji na torcie.
3.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół lub 2 razy. Dolną warstwę tortu posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Położyć kolejną warstwę tortu nasączyć sokiem lub alkoholem i przełożyć kremem dodając wiśnie w spirytusie lub także dżemem. Na wierzch położyć ostatnią warstwę biszkoptu nasączyć ją oraz posmarować cały tort kremem czekoladowym i wygładzić. Wierzch można udekorować kremem czekoladowym, białym lub kupić gotowe dekoracje
Porady
Mile widziana na torcie jest gorzka czekolada i wiśnie w spirytusie.
Jeśli tort ma być dla dzieci można nie dodawać spirytusu a wiśnie mogą być z kompotu.
Komentarze