1.Ciasto:
Przygotowanie:
Margarynę, mleko, cukier i cukier wanilinowy, kakao i czekoladę, rozpuścić i zagotować w rondelku. Odstawić do wystygnięcia. Ubić pianę z 4 białek. Po wystygnięciu masy dodać do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać a na koniec dodać pianę. Masę wylać do tortownicy. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 min. Po ostygnięciu przekroi ciasto na 2 równe części.
Masa i polewa:
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić i w gorącej wodzie, studzić uważając aby nie zastygła. Zimną śmietanę ubijać do sztywności, dodać cukier i na koniec żelatynę nadal ubijając. Pół masy wyłożyć na ciasto na to gęsto ułożyć wiśnie, przykryć pozostałą częścią masy i drugim krążkiem. Przygotować polewę rozpuszczając wszystkie składniki, polać ciasto i udekorować wiśniami. Schłodzić przez ok. 2 godz. W lodówce.
Komentarze