Tort z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis wymyśliłam sama. Jest pracochłonny, ale efekty są wspaniałe. Polecam wszystkim, którzy lubią słodkości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 szklanki mąki
    12 jajek
    2 szklanki cukru
    3 torebki cukru waniliowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 śmietanki kremówki 30%
    8 śmietan - fixów
    2 łyżki żelatyny
    2 galaretki: cytrynowa i wiśniowa
    Dodatkowo:
    3 tabliczki białej czekolady
    opakowanie ptasiego mleczka śmietankowego
    1/2 kostki margaryny
    waflowe kwiatki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i partiami mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą piec w wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy gorącym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekroić każdy biszkopt tak, bu powstało 6 równych biszkoptów.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić oddzielnie w wysokiej szklance wrzącej wody. Wylać oddzielnie na płaski talerz i odstawić, by stężały. Śmietanki rozbijać mikserem, stopniowo dodając 6 śmietan - fixów, na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie, pilnując by masa się nie zważyła. Galaretki pokroić w kostkę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Biszkopty nasączyć herbatą z cytryną z dodatkiem alkoholu. Składamy tort. Pierwszy biszkopt posypać lekko śmietan - fixem i posmarować masą. Powtórzyć czynność z dwoma kolejnymi biszkoptami. Ptasie mleczko kroimy wzdłuż na pół i układamy w środkowej części tortu na biszkopcie. Lekko smarujemy masą i przykrywamy czwartym biszkoptem. Ponownie posypujemy śmietan - fixem i nakładamy masę. Powtarzamy czynność przy dwóch kolejnych biszkoptach. Pozostałą masą smarujemy brzegi tortu i lekko wierzch ciasta.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej jednocześnie roztapiając margarynę w rondelku. Łączymy czekoladę i margarynę mikserem. Powstałą polewą pokrywamy wierzch tortu i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy waflowymi kwiatkami. Schładzamy w lodówce 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować