Tort z kuflem piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na masę, dalej ucierając dodawać porcjami budyń. Następnie dodać adwokat.
Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć ajerkoniakiem ( po 3 łyżki na krążek) przełożyć kremem adwokatowym. Krem śmietankowy rozrobić z zimnym mlekiem, a następnie utrzeć z masłem. Posmarować nim boki i wierzch tortu.Resztę kremu odłożyć.
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę, przestudzić. ciepłą jeszcze polewą polać wierzch tortu.
Tort wstawić do lodówki.
2.Ciastka maślane ( 1 odłożyć) posmarować kremem, ułożyć jedno na drugim. Boki i wierzch również obłożyć kremem i wyrównać.Następnie przymocować wokół wieżyczki z ciastek podłużne biszkopty i związać je wstążką.Wstawić na 30 minut do lodówki.
3.Następnie przekroić jedno ciastko na pół, posmarować miejsce przecięcia kremem i zrobić z niego uchwyt od kufla.Resztę kremu przełożyć do szprycy i wyciskać małe kleksiki tak, aby imitowały lekko wylewającą się pianę.Wstążeczkę usunąć a kufel postawić na środku tortu, leciutko dociskając.
Komentarze