Tort z mascarpone i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ubiłam białka z cukrem na sztywno .
2.Dodałam żółtka do ubitej piany . Przesiałam mąką z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej . Wsypałam mąką do sita , jedną ręką ruszałam , a drugą mieszałam masę .
3.Przełożyłam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 25 minut w 170 stopniach .
4. Biszkopt ostudzony zawinęłam w folię spożywczą i zostawiłam go na 24 godziny . Następnego dnia biszkopt przekroiłam na 3 blaty .
5.Do jednej miski włożyłam mascarpone , a do drugiej wlałam śmietanę i zaczęłam ubijać w trakcie dodałam cukier puder. Ubitą śmietanę kładłam łyżką do mascarpone i na najmniejszych obrotach miksowałam , łyżką po łyżce i cała śmietana znalazła się w mascarpone . Na pierwszy blat wyłożyłam 1/3 serka mascarpone . Na drugi blat wyłożyłam 1/3 serka mascarpone Na trzeci blat również wyłożyłam 1/3 mascarpone . Nożem rozprowadziłam równomiernie serek na boki i górę. Ubiłam śmietanę ( 500 ml) z cukrem pudrem i udekorowałam tort . dodałam również kuleczki dmuchane czekoladowe i krążki czekoladowe Potem do lodówki na 2 godziny i gotowy można jeść .
Komentarze