Tort z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :Ubić białka na sztywno,utrwalić cukrem ,dodać żółtka i ubijać. Mąkę i proszek przesiać przez sito, dokładnie wymieszać i upiec ,35-40 minut ,160 stopni. Przekroić na pół.
2.Ciasto orzechowe:Ubić białka na sztywno ,utrwalić cukrem , dodać resztę składników ,upiec ,30 minut -160 stopni.
3.Masa: Z puszki ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. W tej wodzie wymieszać 2 budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej . 3/4 litry mleka zagotować ,dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować -wystudzić . Margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu , na końcu kakao. Dodać do masy ananasy pokrojone w kostkę.
4.Biszkopt przekrojony na pół smarujemy gotową masą ,w środek dajemy ciasto orzechowe na to dalej masa, potem druga część biszkoptu i masa . Zostawiamy trochę kremu a boki tortu. Dekorujemy tort owocami np.wiśniami oraz boki tortu rurkami kakaowymi.
Porady
Krążki tortu można nasączyć spirytusem,lub naparem z herbaty .
Komentarze