Tort z truskawkami z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do miski od miksera wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaje cukier brązowy i na końcu żółtka. Ubijam na sztywną masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszam łyżką delikatnie. Przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wcześniej wysmarowanej. Biszkopt piekę 35 minut temp 180stopni.
Krem :
Śmietanę,serek mascarpone ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, dodaję też cukier puder , pod koniec ubijania dodaję fix.
Do nasączenia zaparzyłam 1 szklankę herbaty.
Biszkopt kroję na 3 blaty. Spodni blat nasączam wywarem herbaty zimnym, smaruje śmietaną. Nakładam następny blat, nasączam, smaruję konfiturą z truskawek.Przykrywam ostatnim blatem. Smaruję śmietaną górę boki tortu. Boki posypuje wiórkami kokosowymi. Trochę śmietany zostawiłam do zrobienia dekoracji za pomocą szprycy. Z truskawek zrobiłam kwiatki które posypałam pudrem, wykorzystałam także kiwi i listki mięty.
Porady
Serek mascarpone i śmietanę ubijam razem. Unikam w ten sposób grudek
Komentarze