Ciasto z kremem cynamonowym i orzeszkami piniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto brisèe:
Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj szczypte soli. Dodaj masło i posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na ok. 0,5 godziny.
2.Przygotuj krem budyniowo-cynamonowy.
Do dość dużego garnka wlej mleko i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.
W misce ubij trzepaczką cukier z żółtkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i cynamon i połącz z ubitymi z cukrem żółtkami.
Wlewaj gorące mleko do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.
Wystudź krem od czasu do czasu mieszając lub przykryj przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
3.Przygotuj ciasto biszkoptowe.
W misce ubij na puszysta masę (oprzez ok. 10 min.) jajka z cukrem i szczyptą soli.
Teraz delikatnie mieszając szpatułką dodawaj partiami przesianą skrobię kukurydzianą i startą na bardzo drobnej tarce skórkę z pomarańczy. Połącz dokładnie wszyskie składniki.
4.Wyściel blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto brisee w ten sposób, żeby wystarczyło na wyłożenie również brzegów foremki. Przełóż do blaszki i ponakłuwaj widelcem dno. Teraz wylej na tak przygotowany spód zimny krem budyniowy, rozprowadź dokłądnie, a następnie wylej na górę ciasto biszkoptowe. Całość posyporzeszkami piniowymi.
5.Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 min. (w dolnej części piekarnika). Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw przez następne 10 min w piecu. Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Podawaj lekko posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Buon Appetito!
Porady
Ciasto brisèe można kupić gotowe (tak jak ciasto francuskie), potrzebujesz ok.240 g.
Komentarze