Tortilla z kurczakiem pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Placki:
Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto wyrobić, . Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.Smazyc na rozgrzanej patelni o grubym dnie. około 10 sekund z obu stron tak by sie nie przypaliło.
2. Nadzenie:
Filety z kurczaka pokroic w kostkę, obtoczyc w przyprawach a nastepnie polac i oliwą i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażyć na gorącym oleju.
3. Sos:
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
Do rondelka wlac pomidory z puszki. Następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę, szczyptę soli, pieprzu, bazylię, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, olej, ocet winny i całość wymieszać. Dodać pokrojone pomidory oraz pokrojona w koste paprykę Dusić.Na koniec dodajć wczesniej usmazona piers kurczaka .Gotować mieszając co jakiś czas przez 10 minut.
.Gorace placki napełnić nadzeniem pomidorowo paprykowym z kurczakiem i zwinąc.:) SMACZNEGO:)
Komentarze