Tortilla ziemniaczana z tuńczykiem i serem

0 (0 ocen)

  • 35 min

W Hiszpanii najczęściej robiona z samych ziemniaków, jaj i cebuli. Zawsze możecie o nią poprosić w barze czy restauracji. Często podawana jest jako "tapa" - przystawka do piwa czy wina. Choć tradycyjna jest smaczna, ja dziś zrobiłam ją w bogatszej wersji, z dodatkiem tuńczyka i sera.

  • 35 min

Składniki:


  • (4 osoby)



    4 duże ziemniaki
    1/2 dużej cebuli
    6 jajek
    2 łyżki mleka
    100 g tuńczyka w kawałkach
    3-4 łyżki startej mozzarelli
    sól, pieprz do smaku
    1 szklanka oleju do smażenia






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tortilla ziemniaczana z tuńczykiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nqgxi1 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki na mandolinie. Tak samo przygotować cebulę.
    Na dużej(26-28 cm) patelni teflonowej lub ceramicznej rozgrzać olej, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i ziemniaki. Smażyć do miękkości na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
  • image-00ghs44 2. Usmażone wyłożyć na duże sitko lub durszlak, żeby spłynął nadmiar tłuszczu. Z patelni zlać pozostały olej.
    Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Dodać kawałki tuńczyka i ser oraz gorące, usmażone ziemniaki. Delikatnie wymieszać.
  • image-12se0po 3. Całość wylać na patelnie i smażyć na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, aż jajka lekko się zetną. Następnie przykryć patelnię dużym talerzem i ostrożnie odwrócić do góry nogami. Zsunąć na rozgrzana patelnię, dosmażyć.
  • image-0vqcqb9 4. Usmażoną wyłożyć na duży talerz, pokroić w ćwiartki, podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem .
    Smacznego:) .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować