TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tortilla ziemniaczana jest daniem narodowym Hiszpanii – najbardziej popularnym wśród turystów.Jest to omlet z ziemniakami, którego tradycja sięga kilku wieków i który występuje w jednej z najważniejszych książek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    ziemniaki – ok. 350 g
    * jajko – 3 szt
    * cebula – 1 szt
    * oliwa z oliwek – 80 ml
    * sól , pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tortilla de papas – hiszpańska tortilla z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

    W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy.

    Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować