Tortilla sushi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i naprawdę efektowna przystawka, a co ważniejsze niezwykle prosta w przygotowaniu (co bardzo cenię :))

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś (wędzony w plastrach): 15 dekagramów
    - tortilla (pszenna kupiona w sklepie lub własnej roboty): 4 sztuki
    - serek (śmietankowy kanapkowy (ważny naturalny, aksamitny smak)): 2 sztuki
    - skórka otarta z cytryny: 1 sztuka
    - żurawina (suszona): 1 łyżka
    - bazylia (świeża): 1 łyżka
    - oliwki (czarne wydrylowane): 1 łyżka
    - kapary: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Tortilla sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mieszamy ze skórką cytrynową, doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
  • 2. Tortille lekko ogrzewamy na suchej patelni z każdej strony (nie za długo, bo zrobią się twarde i łamliwe).
  • 3. Każdą przestudzoną tortillę smarujemy ok. 5 mm warstwą serka, na którym układamy cząstki łososia. Całość dokładnie zawijamy w rulonik i wstawiamy na noc do lodówki (jeśli nie mamy tyle czasu proponuję plan awaryjny - ok. 45 minut w zamrażalniku (oczywiście wszystko zależy od naszego sprzętu i ustawień lodówki, dlatego warto sprawdzać czy nasze danie nie zamarzło:)
  • 4. Po odpowiednim schłodzeniu kroimy na równe kawałki (grubość wg uznania, mi z 4 placków wychodzi ok. 16-20 roladek). Suche końcówki odcinamy. Następnie kolorowo dekorujemy (możliwości jest naprawdę wiele). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować