Torcik czekoladowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywno.
2.Po ubiciu białek na sztywno dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Gotową masę wylać na posmarowaną formę i wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 168-180 stopni.
3.Ciasto kokosowe :
Białka ubijamy z cukrem , dodajemy kokos i lekko mieszamy . Ciasto kokosowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Masę czekoladową ubijamy na sztywno śnieżkę pod koniec dodajemy 4 łyżki kakao i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukry i dalej ubijamy.
5.Biszkopt kroimy na 2 części. Na jedną część dajemy masę czekoladową i układamy wydrylowane wiśnie . Na wiśnie kładziemy ciasto kokosowe i smarujemy cieniutko masę czekoladową . Na masę czekoladową kładziemy 2 część biszkoptu. I smarujemy całego torcika masą czekoladową i posypujemy orzechami i wiórkami kokosowymi.
Komentarze