Torcik czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Dodać wodę, olej, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Mielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukry waniliowe, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Budyń ugotować bez cukru w 1 szklance mleka(będzie gęsty), wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, porcjami dodawać budyń, ucierać na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać masę orzechową, ucierać by powstała jednolita masa. Na krążek dolny rozsmarować ½ dżemu, następnie 1/3 masy orzechowej, przykryć drugim krążkiem. Powtórzyć czynność. Przykryć trzecim krążkiem, posmarować pozostałym kremem. Schłodzić około godziny w lodówce. Następnie udekorować wierzch cząstkami pomarańczy, orzechami . Boki delikatnie obsypać mielonymi orzechami i dodatkowo udekorować rurkami. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc.
Komentarze