Torcik biszkoptowy z masą czekoladową i kukułkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem żółtka.Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i proszek,kakao i na koniec olej.Wylewamy na tortownice sr 20-23cm i pieczemy ok 20 minut w 160st.Studzimy.Nożem zdrapujemy wierzchnią skórkę z biszkoptu i kruszymy.
2.Masa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy,ale nie zagotowujemy.Wrzucamy do niej czekoladę i kawę,mieszamy do rozpuszczenia.Studzimy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin w chłodne miejsce.Po tym czasie masę miksujemy, az zrobi sie gęsta.
3.Masa z kukułek:
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy cukierki,mieszamy az cukierki sie rozpuszcza.studzimy i odstawiamy masę pod przykryciem na 12 godzin.
żelatynę rozpuszczamy w małej ilosci wrzatku, studzimy.Masę miksujemy, gdy zacznie gęstniec, wlewamy żelatynę.
4.Przełozenie ciasta:
Biszkopt (mozna nasączyc kawą)-masa czekoladowa-biszkopty namoczone w kawie-masa kukułkowa-pokruszony biszkopt.Ciasto odstawiamy do lodowki do schodzenia.
Porady
Ciasto mozna zrobic na większej nieco formie,wowczas bedzie jednak nieco nizsze.
Do masy czekoladowej mozna dodac także ok 1/2łyzeczki żelatyny-u mnie nie bylo to konieczne,ale duzo zalezy od śmietany.
Komentarze