Torcik makowy

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Coś dla wielbicieli maku :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    45 dag maku
    8 jaj
    1 szkl. cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4,5 łyżki kaszy manny
    1,5 łyżki bułki tartej
    1,5 łyżeczki proszku d/p
    Masa:
    3 jaja
    ¾ szklanki cukru
    1,5 kostki masła
    3 łyżki kawy mielonej
    3 łyżki kakao
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać cukier waniliowy, mak, mannę, bułkę, proszek do pieczenia. Na końcu ubite białka. Piec 40 minut w temp. 180 stopni na blaszce 20x35 cm.
  • Torcik makowy 2. Kawę i kakao zalać niewielką ilością wrzątku, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Całe jaja z cukrem ubić na puszta pianę, a następnie ubijać na parze aż będą gęste i dobrze ciepłe. Masło utrzeć, dodawać wystudzone jaja, na końcu sparzoną kawę, kakao i spirytus. Ciasto makowe przekroić na pół, przełożyć masa i udekorować polewą :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Masa kawowa Kawa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik makowy

To może cię zainteresować