Torcik Rubinowy z winogronami

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik na spodzie bez pieczenia z serkiem mascarpone i bitą śmietaną

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM:
    8 dag herbatników Petit Beure
    6 dag masła
    25 dag serka mascarpone
    czubata łyżka cukru pudru
    10 dag śmietanki kremówki 30%
    1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku
    20 dag ciemnych winogron
    1 galaretka Rubinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Wina

Torcik rubinowy z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowany spód 1. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników i wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki.
  • Mascarpone z cukrem pudrem 2. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone.
  • Masa wyłożona na spód z herbatników 3. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki.
    Galaretkę Rubinową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do schłodzenia.
  • Ułożone na masie winogrona 4. Winogrona opłukałam, dokładnie osuszyłam, każdy owoc przekroiłam wzdłuż na pół i czubkiem noża usunęłam pestki. Połówki rozłożyłam koliście na powierzchni serka.
  • Galaretka wylana na owoce 5. Na wierzch wylałam schłodzoną, tężejącą galaretkę. Odstawiłam do lodówki.
    Po całkowitym stężeniu okroiłam torcik dookoła ostrym nożem i wyjęłam z tortownicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować