Torcik na spodzie bez pieczenia z serkiem mascarpone i bitą śmietaną
1 godz. 30 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM:
8 dag herbatników Petit Beure
6 dag masła
25 dag serka mascarpone
czubata łyżka cukru pudru
10 dag śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku
20 dag ciemnych winogron
1 galaretka Rubinowa
Torcik rubinowy z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników i wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki.
2.Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone.
3.Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki.
Galaretkę Rubinową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do schłodzenia.
4.Winogrona opłukałam, dokładnie osuszyłam, każdy owoc przekroiłam wzdłuż na pół i czubkiem noża usunęłam pestki. Połówki rozłożyłam koliście na powierzchni serka.
5.Na wierzch wylałam schłodzoną, tężejącą galaretkę. Odstawiłam do lodówki.
Po całkowitym stężeniu okroiłam torcik dookoła ostrym nożem i wyjęłam z tortownicy.
Komentarze