TORCIK WAFLOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Torcik jest prosty i szybki do przygotowania. A co najważniejsze bardzo smaczny.

  • 60 min

Składniki:

  • • 5 suchych wafli
    • 200 ml płynnego miodu
    • 20 dag masła
    • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka kakao
    • po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji

    POLEWA:
    • 1/3 kostki margaryny
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka kakao
    • 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik waflowy z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włóż masło, wlej miód i wsyp cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj zmielone orzechy, kakao i rozpuszczona w niewielkiej ilości wody mąkę. Ciągle mieszając zagotuj masę. Odstaw aby przestygła.
  • 2. Następnie masę rozprowadź równomiernie na czterech waflach i ułóż je jeden na drugim. Ostatni wafel pozostaw czysty. Przykryj nim torcik i lekko dociśnij. Przykryj folią, obciąż czymś ciężkim i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Torcik waflowy z kremem orzechowym 3. Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Gotową polewą polej przygotowany torcik i udekoruj posiekanymi orzeszkami i skorka pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować