Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy. Po upieczeniu przekroić biszkopt na dwie części.
2.Ciasto orzechowe :
Pieczemy tak samo jak biszkopt dodając szklankę posiekanych orzechów.
3.Zagotować pół litra mleka, 25 dag cukru, dwa cukry waniliowe . Żółtka mąkę tortową i 4 łyżki mleka wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć do białości, połączyć z zimnym budyniem. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao, można tez dodać pokruszoną czekoladę.
4.Placek biały smarujemy masą kakaową, następnie ciasto orzechowe, które smarujemy masa białą, na wierz drugi biszkopt.
5.Śmietankę kremówkę ubijamy z 1/2 szklanki cukru pudru. Smarujemy nią tort.
6.Galaretkę rozpuszczamy w 1 1/2 szklance wody. Po zastygnięciu mieszamy i układamy wzór serca na torcie.
Komentarze