Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta
2.Gotując na małym ogniu rozpuść masło, czekoladę i mleko. Mieszaj do połączenia się składników. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy składniki się rozpuszczą odstaw do ostygnięcia.
3.Ubij jajka z cukrem, aż nabiorą kremowego koloru i masa będzie puszysta.
4.Dodaj do jajek olej i śmietanę (w temp. pokojowej). Miksuj.
5.Przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
6.Dodaj suche składniki do masy jajecznej. Miksuj do połączenia się składników.
7.Chłodną masę czekoladowo-maślaną wlewaj powolnym strumieniem do ciasta. Miksuj na średnich obrotach.
8.Przygotuj 4 formy w kształcie serca o rozmiarze mniej więcej dłoni. Natłuść je masłem i posyp kaszą manną.
9.Przelej ciasto do form i piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Ciasta będą się piekły około 30-35 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone.
10.Upieczone odstaw do ostygnięcia.
11.Za pomocą foremki o kształcie serca, zrób dziury w 2 ciastach.
12.Wykonanie masy: Dżem naturalnie wzmocni bitą śmietanę. Nie trzeba do masy dodawać żelatyny.
13.W rondelku na małym ogniu rozpuść dżem (najlepiej ten bez pestek). Mieszaj, żeby się nie przypalił. Gotowy odstaw do całkowitego ostygnięcia.
14.Do miski wlej zimną kremówkę. Ubijaj na szybkich obrotach.
15.Kiedy śmietana będzie prawie ubita zacznij stopniowo dodawać dżem.
16.Ubitą śmietanę rozsmaruj na spodzie ciasta. Przykryj drugim blatem. Tak samo zrób drugi torcik.
Komentarze