Torcik walentynkowy

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wymyśliłam ten przepis już jakiś czas temu. Ciasto czekoladowe jest naprawdę pyszne! Polecam :). Torciki przełożyłam malinową bitą śmietaną.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CZEKOLADOWE CIASTO:
    - mąka: 125 gramów
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - kakao: 30 gramów
    - ciemna czekolada: 225 gramów
    - masło: 225 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - kwaśna śmietana: 63 gramy
    - mleko pełnotłuste: 93 gramy
    - olej: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    MALINOWA BITA śMIETANA:
    - kremówka: 1 szklanka
    - dżem malinowy: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta
  • 2. Gotując na małym ogniu rozpuść masło, czekoladę i mleko. Mieszaj do połączenia się składników. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy składniki się rozpuszczą odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Ubij jajka z cukrem, aż nabiorą kremowego koloru i masa będzie puszysta.
  • 4. Dodaj do jajek olej i śmietanę (w temp. pokojowej). Miksuj.
  • 5. Przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • 6. Dodaj suche składniki do masy jajecznej. Miksuj do połączenia się składników.
  • 7. Chłodną masę czekoladowo-maślaną wlewaj powolnym strumieniem do ciasta. Miksuj na średnich obrotach.
  • 8. Przygotuj 4 formy w kształcie serca o rozmiarze mniej więcej dłoni. Natłuść je masłem i posyp kaszą manną.
  • 9. Przelej ciasto do form i piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Ciasta będą się piekły około 30-35 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone.
  • 10. Upieczone odstaw do ostygnięcia.
  • 11. Za pomocą foremki o kształcie serca, zrób dziury w 2 ciastach.
  • 12. Wykonanie masy: Dżem naturalnie wzmocni bitą śmietanę. Nie trzeba do masy dodawać żelatyny.
  • 13. W rondelku na małym ogniu rozpuść dżem (najlepiej ten bez pestek). Mieszaj, żeby się nie przypalił. Gotowy odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 14. Do miski wlej zimną kremówkę. Ubijaj na szybkich obrotach.
  • 15. Kiedy śmietana będzie prawie ubita zacznij stopniowo dodawać dżem.
  • 16. Ubitą śmietanę rozsmaruj na spodzie ciasta. Przykryj drugim blatem. Tak samo zrób drugi torcik.
  • 17. Wstaw ciasto na około godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować