TORCIK WALENTYNKOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

taki szybki i tani tort z okazji walentynek ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt;
    - 6 jajek
    - 1 szkl mąki
    - 1 szkl cukru
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szkl cukru
    krem:
    - 2 śmietany 30%
    - 1 serek mascarpone
    - 1/2 szkl cukru

    owoce: np truskawki, brzoskwinie, itp

    dodatkowo:
    szpryca do tortów
    barwniki spożywcze
    tortownica
    papier śniadaniowy
    olej do wysmarowania tortownicy

    poncz;
    kawa rozpuszczalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać żółtka ,mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    tortownice wysmarować olejem, i wyłożyć spód papierem do pieczenia .
    Piec w temp, 180 st. C na termoobiegu ok25-30 min.
  • 2. Ubić śmietany na sztywno, dodać cukier a następnie serek mascarpone, całość dokładnie wymieszać
  • 3. upieczony zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 część. wyciąć kształt serca.Każdy kawałek nasączyć kawą rozpuszczalną.
  • 4. masę podzielić na dwie częsci. Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć część masy( BIAŁEJ), na nią kawałki owoców, znów masę,potem przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.
    na 2 kawałek nałożyć czerwoną masę. Na ostatni kawałek ciasta nałożyć białą masę. Brzegi wysmarować masą czerwoną.Wierzch udekorować według uznania

Porady

całośc chłodzić min 3-4 godziny przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować