Torcik winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
• Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać.
• Dodać żółtka, lekko ubić.
• Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
• Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C.
• Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy.
Krem
• Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków.
• Jajka ubijać z cukrem w misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach.
• Potem wlać gorące wino i ubijać jeszcze z 5 minut. Gotowy krem odstawić aby przestygł.
• Śmietanę ubić na sztywno, dodąć krem jajeczny i wymieszać.
• Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po czym zalać wodą do 1/2 wysokości szklanki i wstawić na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać.
• Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt.
• Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja
• Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia.
• Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu.
• Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać, aby nie była za sztywna, bo nie rozprowadzi się dokładnie wśród winogron.
Porady
Torcik wstawić do lodówki, najlepiej na noc .Średnica tortownicy to 22-24 cm.
Komentarze