Torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.
2.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie mieszamy i studzimy. Serek mascarpone ubijamy krótko mikserem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder , mascarpone i żelatynę. Dokładnie miksujemy. Na jeden blat ciasta wykładamy dżem wiśniowy i masę śmietanową (1/4 ciasta zostawiamy do dekoracji) Przykrywamy biszkoptem. Postępujemy tak z pozostałym biszkoptami. Wierzch ciasta wyrównujemy łopatką boki tortu dekorujemy białą śmietaną
3.Do pozostałej śmietany dodajemy szczyptę barwnika pomarańczowego robimy kleksy wokół tortu. Do pomarańczowej masy dodajemy szczyptę barwnika niebieskiego wyjdzie nam kolor szary i dekorujemy boki tortu. Dekorujemy wiśniami.
Komentarze