Zrazy wołowe zawijane to jeden z klasyków na obiad. Dobrej jakości mięso, smakowite dodatki i pyszny sos sprawią, że zrazy wołowe będą jednym z hitów na niedzielę dla całej rodziny! Wypróbujcie tylko ten przepis na zrazy wołowe zawijane, a przekonacie się sami!
4.8 (199 ocen)
Porady
Zamiast szpilek do zrazów można użyć bawełnianej grubej nici, którą przed podaniem należy usunąć.
Jak zrobić zrazy wołowe? Jak widzicie z powyższego przepisu nie jest to wcale trudne. Ważne, żeby mięso rozbić dość cienko, ale nie za cienko, tak żeby zrazy nie rozpadły. Jakie mięso na zrazy wołowe zawijane? Najlepsza będzie po prostu wołowina zrazowa, możecie też wybrać polędwicę lub mięso z większą zawartością tłuszczu.
Każdy plaster mięsa rozbijamy. Jeśli często robicie zrazy wołowe zawijane, schabowe czy sznycle, warto nabyć porządny tłuczek do mięsa. Większość dostępnych na rynku jest metalowych, a nawet te drewniane mają metalowe końcówki. Wynika to głównie z zasad higienicznych. Ciekawym pomysłem jest użycie tłuczka o płaskim kształcie – dzięki dużej powierzchni uderzającej nie rozbijamy włókien mięsa. Przydatnym gadżetem jest też nakłuwacz do mięsa lub wałek z kolcami, który dodatkowo je zmiękcza czy specjalne klipsy, które zastąpią wykałaczki czy nitkę do obwiązania zrazów. Z takimi gadżetami zrazy wołowe zawijane na pewno się udadzą!
Przepis na zrazy wołowe zawijane zakłada posmarowanie każdego plasterka mięsa musztardą. Daje ona zrazom dodatkowy smak, świetnie też komponuje się z dodatkami typu boczek, cebula czy ogórek kiszony. Co jeszcze można dodać do zrazów? Sprawdzi się kiełbasa, papryka czy cienka warstwa chrzanu. Warto eksperymentować!
Komentarze