Wspaniała uczta dla smakoszy ciast biszkoptowych z nadzieniem truskawkowo-serowo-jogurtowym. Upiekłam je dla mojego męża, który uwielbia ciasta z kremem.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki ciasto:
Tortownica o średnicy 32 cm
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
4 serki waniliowe po 150 gram
3 galaretki truskawkowe
150 gram jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 kg truskawek
Ponadto:
Tłuszcz do formy i wiórki kokosowe do dekoracji.
Truskawkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, ubić z cukrem na puszystą masę robotem, dodać ocet, wymieszać. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej tortownicy, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 4 części.
Serki zmiksować z jogurtem naturalnym, podzielić na 2 części. Do jednej części dodać gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody, zmiksować. Do drugiej części dodać gęstniejącą żelatynę, rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody, zmiksować dodając 2 łyżki cukru pudru. Parę truskawek zostawić do dekoracji, pozostałe zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sypką galaretką.
Na pierwszy placek wyłożyć masę serowo- jogurtowo- truskawkową, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, wstawić do lodówki na 10 minut. Następnie wyłożyć masę truskawkową, przykryć kolejnym plackiem. Dalej wyłożyć 3/4 masy z żelatyną i przykryć ostatnim plackiem, schłodzić. Na wierzch rozsmarować pozostałą masę z żelatyną, ułożyć truskawki i zalać 3 gęstniejącą galaretką. Schłodzić, udekorować dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Porady
Zamiast truskawek można dodać w sezonie inne owoce.
Komentarze