Truskawkowa "szarlotka" sypana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nowa propozycja na znaną wszystkim szarlotkę sypaną.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    szczypta soli
    3/4 kostki zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa "szarlotka" sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a18045 1. Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło sięTruskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę truskawek pokrojonych w plasterki. Na truskawki sypiemy następną część masy suchej. Potem kolejna warstwa truskawek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. "Szarlotkę" kroimy dopiero po przestygnięciu.

Porady

Ciasto możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować