Truskawkowa "szarlotka" sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło sięTruskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę truskawek pokrojonych w plasterki. Na truskawki sypiemy następną część masy suchej. Potem kolejna warstwa truskawek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. "Szarlotkę" kroimy dopiero po przestygnięciu.
Porady
Ciasto możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Komentarze