Banalne ciasto, które sprawia wiele przyjemności dla podniebienia w upalne dni :) Co do gór... truskawki były tak duże, że galaretka nie zdołała ich pokryć, skojarzenie - góry :))
1 godz. 10 min
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka czekolady w proszku (takiej do picia)
4 łyżki oliwy
4 łyżki letniej wody przegotowanej
Pozostałe produkty:
Sernik na zimno (w proszku) Dr Oetkera
3 galaretki truskawkowe
truskawki
Truskawkowe góry, czyli sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki aby szybciej stygły/ tężały najlepiej przygotować wcześniej. Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia, kolejne dwie galaretki wsypujemy razem do jednej miseczki i zalewamy 800 ml wody, również odstawiamy lecz do lekkiego stężenia.
2.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na następnie dodajemy wodę i olej oraz na koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką czekolady, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut. Biszkopt studzimy, ścinamy nożem wierzchnią warstwę i nasączamy wystudzoną galaretką truskawkową.
3.Sernik przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ja zwykle dają odrobinę mniej mleka. Przygotowana masę serową wykładamy na biszkopt nasączony galaretką. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy tężejąca galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki by dobrze stężało. Smacznego :)
Komentarze