Truskawkowe sushi

3 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przyznaję, że jest to dość dziwne połączenie. Owocowe sushi. Wygląda bardzo efektownie a smakuje ciekawie. Warte wypróbowania przez każdego zjadacz sushi. Przepis i zdjęcie wykonane na potrzeby konkur

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - krótkoziarnisty ryż: 1 szklanka
    - mleka: 1.4 szklanki
    - płaty nori: 3 sztuki
    - truskawki: 1 opakowanie
    - cukier waniliowy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Truskawkowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż 3 krotnie wypłukał i mocz przez co najmniej 20 min w zimnej wodzie. Następnie ugotuj w mleku z cukrem. Mieszaj i doglądaj go często bo lubi kipieć. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Truskawki pokrój na ćwiartki. Sporą garść ryżu rozsmaruj na chropowatej stronie nori pozostawiając po 2 cm wolnego miejsca ze wszystkich stron (miej pod ręką wodę do płukania dłoni przy nakładaniu ryżu- będzie się kleił) środek w rządku ułóż truskawki. Zwiń Nori z nadzieniem za pomocą bambusowej maty (albo i nie, mi mata przeszkadza). Pokrój nożem na równe około 2-3 cm kawałki. Jedz zagryzając truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować