Przyznaję, że jest to dość dziwne połączenie. Owocowe sushi. Wygląda bardzo efektownie a smakuje ciekawie. Warte wypróbowania przez każdego zjadacz sushi. Przepis i zdjęcie wykonane na potrzeby konkur
Truskawkowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż 3 krotnie wypłukał i mocz przez co najmniej 20 min w zimnej wodzie. Następnie ugotuj w mleku z cukrem. Mieszaj i doglądaj go często bo lubi kipieć. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Truskawki pokrój na ćwiartki. Sporą garść ryżu rozsmaruj na chropowatej stronie nori pozostawiając po 2 cm wolnego miejsca ze wszystkich stron (miej pod ręką wodę do płukania dłoni przy nakładaniu ryżu- będzie się kleił) środek w rządku ułóż truskawki. Zwiń Nori z nadzieniem za pomocą bambusowej maty (albo i nie, mi mata przeszkadza). Pokrój nożem na równe około 2-3 cm kawałki. Jedz zagryzając truskawkami
Komentarze