Truskawkowo-jagodowy sernik z jogurtem

0 (0 ocen)

Sernik pełen sezonowym owoców! Truskawki, jagody, twaróg i polewa czekoladowa- czyli smaki, które się doskonale uzupełniają! Polecam

Składniki:

  • Ciasteczkowy spód:
    150 g pełnoziarnistych ciastek/herbatników
    50 g masła roztopionego

    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperaturze pokojowej
    200 g gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    3/4 szkl. cukru
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    2 łyżki mąki pszennej
    80 g zmiksowanych jagód
    80 g zmiksowanych truskawek

    Polewa:
    1 łyżka masła
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka kakao

    Dodatkowo:
    kilka truskawek i jagód do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowo-jagodowy sernik z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka/ herbatniki drobno pokruszyć, dodać do nich masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.
  • 2. Masa serowa: Twaróg, jajka, ekstrakt, cukier, jogurt oraz mąkę zmiksować do połączenia się składników. Następnie podzielić powstałą masę na 3 równe części. Do jednej dodać zmiksowane jagody, do drugiej truskawki, a do trzeciej nic nie dodawać. Masy wylać na ciasteczkowy spód. Piec w 160 st.C około 60-90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty z wierzchu (czas pieczenia zależy od waszego piekarnika!) Upieczony ostudzić w uchylonym piekarniku.
  • 3. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na sernik i schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i jagodami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować