Ciasto Truskawkowo-serowa kraina

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Prosty deser ale cieszy oczy. Idealna propozycja na spotkanie przy kawie w gronie przyjaciół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta sody do białek

    Poncz:
    1szkl. osłodzonej mocnej herbaty

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek
    2galaretki truskawkowe
    2budynie waniliowe
    1szkl. wody

    Masa:
    1galaretka truskawkowa
    1śnieżka
    5łyżek białego sera

    Dodatkowo:
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto truskawkowo-serowa kraina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 30.Biszkopty nasącz.
  • 2. Mus: Truskawki umyć, odciąść końcówki i pokroić na małe kawałki. Wkładamy do garnka, dodając wodę i podgotować przez ok. 10min. pod przykryciem. Odlać 1/2szkl. soku-zagotować. Do podgotowanych truskawek wsypać galaretki-wymieszać. Budynie rozpuszczamy w 1/2szkl. wody i wlewamy do gotującego się soku. Ugotować budyń. Masę łączymy z musem galaretkowym.Gotowy mus przelewamy na biszkopt, przykładamy 2częścią biszkoptu.
  • 3. Masa:
    Śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzątku. Pozostawić do stężenia. Tężejącą wlać do śnieżki. Ser zmiksować i przełożyć do masy.Zmiksować. Masę wylać na biszkopt. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować