Ciasto truskawkowo-serowa kraina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 30.Biszkopty nasącz.
2.Mus: Truskawki umyć, odciąść końcówki i pokroić na małe kawałki. Wkładamy do garnka, dodając wodę i podgotować przez ok. 10min. pod przykryciem. Odlać 1/2szkl. soku-zagotować. Do podgotowanych truskawek wsypać galaretki-wymieszać. Budynie rozpuszczamy w 1/2szkl. wody i wlewamy do gotującego się soku. Ugotować budyń. Masę łączymy z musem galaretkowym.Gotowy mus przelewamy na biszkopt, przykładamy 2częścią biszkoptu.
3.Masa:
Śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzątku. Pozostawić do stężenia. Tężejącą wlać do śnieżki. Ser zmiksować i przełożyć do masy.Zmiksować. Masę wylać na biszkopt. Udekorować.
Komentarze