Truskawki w migdałowych koszyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladowy mus: śmietankę włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut, następnie ubić i wstawić do lodówki. Czekolady mleczną i gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (ewentualnie w kuchence mikrofalowej, mieszając co pół minuty).
2.Czekoladę odstawić do lekkiego wystudzenia. Jaja wbić do miski, dodać żółtka i rozkłócić. Wlać brandy i dokładnie wymieszać.
3.Energicznie mieszając, wlewać stopniowo czekoladę. Dodać 1/4 bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
4.Następnie dodać resztę śmietany i dokładnie wymieszać. Mus przykryć folią aluminiową i włożyć na ok. 30 minut do lodówki, aby stężał.
5.Masa: białka wymieszać z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, wsypać mąkę i sól.
Wlać powoli wystudzone masło i wymieszać. Chłodzić ok. 15 minut.
6.Piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzać do 170 °C. Na pergaminie
rozprowadzać cienką warstwę masy, formując koła o śr. ok. 12 cm.
7.Ciasto posypać płatkami migdałów. Piec krótko na rumiano. Wyjąć i od razu przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki.
8.Uformować koszyczki. Odstawić do wystudzenia. Truskawki w sosie: owoce
umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w ćwiartki.
9.W garnku podgrzać 5 łyżek wody z cukrem. Trawę obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w 3-cm kawałki. Dusić ok. 3 minut w syropie. Odcedzić.
10.Do syropu dodać miód, skórkę i kilka kropel soku z limonki. Wymieszać i polać truskawki. Odstawić na kilka minut.
11.Koszyczki położyć na talerzach. Truskawki wymieszać i napełnić koszyczki. Nałożyć po dwie porcje musu czekoladowego. Ozdobić listkami mięty.
Komentarze