Wspaniała przystawka, dodatek do sałatek lub dań z grilla. Polecam przygotować od razu podwójną ilość - są tak pyszne, że trudno im się oprzeć :D!Można ich także użyć jako pasty do smarowania pieczywa.
Składniki:
- 30 dag półtłustego twarogu,
- 5-6 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
- po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, bazylii i oregano,
- sól, pieprz,
- otręby owsiane do obtoczenia.
Twarogowe kulki z suszonymi pomidorami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgniatamy widelcem.
Suszone pomidory osączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
2.W misce ucieramy ze sobą twaróg, suszone pomidory i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nabieramy porcje masy i formujemy kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtaczamy w otrębach owsianych, układamy na talerzu.
3.Kulki twarogowe odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut by smaki się przeszły i kuleczki były zwarte.
Takie kuleczki wybornie smakują jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanego drobiu), a także pieczywa i sałatek.
Przed podaniem można je skropić ulubionym olejem, np. z pestek dyni lub orzechów włoskich czy octem balsamicznym.
Komentarze