Twarożek z jogurtów greckich

5 (160 ocen)

Wspaniały kremowy twarożek. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Świetnie smakuje z chrupiącą świeżą bułeczką.

Składniki:

  • 2 duże jogurty typu greckiego
    szczypta soli
    gaza 1x1m
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Pasty Ser

Twarożek z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. Na garnku kładziemy sito, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty. Zbieramy końce gazy i wiążemy. Odstawiamy do lodówki. Po dwóch dniach otrzymamy kremowy twarożek do smarowania pieczywa. Trzymany o 1-2 dni dłużej będzie trochę twardszy.

Porady

Po odcieknięciu serwatki objętość zmniejszy się mniej więcej o połowę. Do tego twarożku można dodawać ulubione zioła. Otrzymamy w ten sposób za każdym razem inny ulubiony smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Nabiał Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować