Turecki pilaw z marchewką

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni stawiam dopiero pierwsze kroki, dlatego lubię przepisy na dania proste, ale niebanalne.Pilaw jest jedną z ulubionych potraw mojego 2-letniego synka.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
    2 marchewki
    1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    szczypta soli
    4-6 suszonych moreli
    1 łyżeczka cukru
    40 dag białego długoziarnistego ryżu
    700 ml bulionu z kury (może być z kostki)
    1-2 łyżki pistacji do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Turecki pilaw z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Turecki pilaw z marchewką 1. W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewki i ziarna pieprzu. Solimy. Często mieszając, smażymy ok. 3 minut, aż marchewka zacznie mięknąć.
  • Turecki pilaw z marchewką 2. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki morele. Posypujemy cukrem. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Wsypujemy ryż i, często mieszając,
    smażymy ok. 3 minut, aż ryż zrobi się przezroczysty.
  • Turecki pilaw z marchewką 3. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20-25 minut pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i całkowicie
    wchłonie bulion. Zdejmujemy garnek z ognia i odkrywamy. Przykrywamy czystą złożoną ściereczką lub papierowym ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy na 10 minut, aby ściereczka wchłonęła parę.
  • 4. Ryż przekładamy na płaski półmisek, nadając mu kształt kopuły. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Pilaw podajemy na gorąco, od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować