W kuchni stawiam dopiero pierwsze kroki, dlatego lubię przepisy na dania proste, ale niebanalne.Pilaw jest jedną z ulubionych potraw mojego 2-letniego synka.
Składniki:
4 łyżki masła
2 marchewki
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta soli
4-6 suszonych moreli
1 łyżeczka cukru
40 dag białego długoziarnistego ryżu
700 ml bulionu z kury (może być z kostki)
1-2 łyżki pistacji do posypania
Turecki pilaw z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewki i ziarna pieprzu. Solimy. Często mieszając, smażymy ok. 3 minut, aż marchewka zacznie mięknąć.
2.Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki morele. Posypujemy cukrem. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Wsypujemy ryż i, często mieszając,
smażymy ok. 3 minut, aż ryż zrobi się przezroczysty.
3.Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20-25 minut pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i całkowicie
wchłonie bulion. Zdejmujemy garnek z ognia i odkrywamy. Przykrywamy czystą złożoną ściereczką lub papierowym ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy na 10 minut, aby ściereczka wchłonęła parę.
4.Ryż przekładamy na płaski półmisek, nadając mu kształt kopuły. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Pilaw podajemy na gorąco, od razu po przygotowaniu.
Komentarze