Tureckie chlebki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po trochu letnią wodę tak aby ciasto nie było lejące ani za suche, ale odchodziło od ręki (w sumie ok 3-4 łyżki). Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
2.W tym czasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni dodajemy pomidory, koncentrat i tymianek. Całość chwilę razem dusimy. Zdejmujemy farsz z ognia i wracamy do ciasta.
3.Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut
Komentarze