Ucierane ciasto jabłkowo kokosowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem wbijając kolejno żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto połączyć mieszając łyżką z pianą z białek. Podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić do smaku, wsypać cynamon lub cukier waniliowy. W razie potrzeby odcedzić sok. Przełożyć na ciemne ciasto.
3.Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Delikatnie łyżką połączyć z kokosem. Wyłożyć na jabłka. Na kokos położyć jasne ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
4.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wlać chłodną galaretkę. Przełożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować.
5.Blaszka o wymiarach 25x40cm
Porady
Rady:
Jabłka można wcześniej uprażyć, dosypując dowolną galaretkę w proszku.
Komentarze