Ucierane ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Do ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Ciasto wyszło wilgotne, a za razem mięciutkie. Do tego bardzo delikatne w smaku. Z kolei rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne na podwieczorek. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    3 białka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )

    Dodatkowo:
    1 kg rabarbaru
    2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierane ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.
  • Z rabarbarem. 2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
    Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.
  • Upieczone. 3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
    Studzimy, kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować