3 duże jabłka
cukinia (ok. półkilogramowa)
3 szklanki mąki
5 jajek
kostka margaryny zwykłej
pół szklanki cukru pudru + sześć łyżek cukru kryształu do owoców
aromat waniliowy
proszek do pieczenia
Ucierany placek z jabłkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i cukinię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnię, podlewamy niewielką ilością wody, oraz zasypujemy 6 łyżkami cukru i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Przygotowujemy ciasto. Do miski wkładamy żółtka białek razem z pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną i cukrem, ucieramy, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na koniec wsypujemy ubite białka, delikatnie łączymy całość (ręcznie, nie mikserem).
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę punktowo wykładamy łyżką ciasto. W powstałe przerwy nakładamy podsmażone jabłka z cukinią, i znów ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę.
Komentarze