Udo z indyka pieczone w rękawie

4.48 (177 ocen)

Pyszne na świąteczny obiad lub na zimno na kanapki.

Składniki:


  • 1 udo z indyka( ok.700 g)
    4 łyżki oleju
    3 łyżki przyprawy do mięs delicat
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 ząbków czosnku
    pół łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej
    sól ziołowa

    dodatkowo:

    1 rękaw foliowy do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udo z indyka pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udo 1.
    Udo umyć i osuszyć.
    Do miseczki wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie.
    Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
    Przyprawami natrzeć udo. W udzie zrobić dziury i włożyć plastry czosnku.
    Odstawić na noc do lodówki.
    Udo włożyć do rękawa i zamknąć.
    Położyć na naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia udo wyjąć z rękawa,ułożyć w naczyniu i z powrotem włożyć do piekarnika.

Porady

Pokroić na kawałki i podawać z ulubioną surówką i ziemniakami. Można też pokroić i zjeść na kanapki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować