Udka w sosie żurawinowym

4.5 (157 ocen)

Przepis prosty, a do tego bardzo pyszny. Wpadł mi on w oko przeglądając jakąś gazetkę. Oto moja wersja po delikatnych zmianach. W oryginalnym przepisie udka były podane z gotową żurawiną w słoiku.

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 udka z kurczaka,
    • 1 szklanka świeżej żurawiny,
    • 4,5 łyżki cukru,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • Olej do nasmarowania,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka płuczemy i osuszamy. Następnie nacieramy je olejem oraz przyprawami. Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczmy około 40 minut do miękkości.
    Gdy udka się pieką przygotowujemy sos.
  • 2. Opłukaną żurawinę przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem. Następnie smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia żurawinę rozgniatamy łyżką, wówczas nie będzie pryskać. Gdy sos będzie odpowiednio gęsty zdejmujemy go z ognia.
    Gotowe udka porcjujemy na talerze. Polewamy sosem żurawinowym i dekorujemy natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować