Soczyste kurze udka pieczone w rękawie z dużą ilością białej cebuli. Bogata mieszanka dodatków smakowy tworzy pyszny, aromatyczny sos. Sposób na udaną potrawę, która właściwie robi się sama. Polecam!
Składniki:
8 udek z kurczaka (łącznie 1250 g)
6 niedużych białych cebul (łącznie 400 g)
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/3 szklanka wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
po ½ łyżeczki suszonych ziół – rozmarynu, estragonu
po ½ łyżeczki całych przypraw – goździków, jagód jałowca, ziela angielskiego
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – nasion kozieradki, słodkiej papryki
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, gałki muszkatołowej, owoców kolendry
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Udka z cebulą z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać, następnie wymieszać z mięsem i szczyptą soli - pozostawić w chłodnym miejscu na 30 – 60 min.
2.Wszystkie pozostałe składniki, włączając przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
3.Mięso z cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zalać sosem, szczelnie zamknąć (usunąć powietrze) i delikatnie przemieszać zawartość. Worek przełożyć do formy do pieczenia. Piec 60 min (180 st. C). W połowie pieczenia worek z zawartością przewrócić na drugą stronę.
Komentarze