Udka z pieczarkami,boczkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy,osuszamy,przekrawamy na połówki.Oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy na 30 minut.Boczek kroimy w paseczki,wysmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia.Tłuszcz odlewamy,boczek odkładamy.Udka obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor,zdejmujemy z patelni.Na tłuszcz po udkach wrzucamy pokrojone w cwiartki lub plasterki pieczarki,smażymy aż zaczną się rumienic,dodajemy posiekany czosnek i boczek,smażymy 2-3 minuty.Wlewamy wino ,zagotowujemy i wlewamy śmietanę.Mieszamy i gotujemy ok 3 minut,aż lekko zgęstnieje.Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka,na to wykładamy pieczarki z dodatkami,przykrywamy i pieczemy 35 minut.Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne35 minut.Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze