Uwielbiam takie dni, kiedy piekarnik robi za mnie całą robotę ;) dziś przedstawiam przepis na udko indycze z warzywami w miodowo- limonkowej glazurze.
5 godz.
Składniki:
1 udko indycze, sól, pieprz, papryka ostra wg smaku, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy rosyjskiej, sok z 1 połówki limonki, ilośc warzyw wg uznania. Ja zużyłam 4 duże ziemniaki i 2 średnie marchewki
Udko indycze z warzywami w miodowo-limonkowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, zdjąć skórę, ponakłuwać widelcem i natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć mięso do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, dodać obrane i pokrojone warzywa, przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut. W tym czasie w miseczce wymieszać miód z musztardą i sokiem z limonki. Wyłączyć piekarnik, polać miodową mieszanką mięso i warzywa i zostawić w gorącym (wyłączonym!) piekarniku na jakieś 10 minut. Polecam, wyszło pysznie :)
Komentarze