Uszka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę.
Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę z moczenia grzybów przecedzić i dodać do garnka.
Grzyby gotować do miękkości, na małym ogniu.
Po ugotowaniu, przecedzić grzyby, pozostawiając kilka łyżek wywaru.
Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Usmażone cebulę i grzyby zmielić maszynką do mięsa na największych oczkach siatki. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas może posiekać grzyby do farszu ;)
Dodać bułkę tartą, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Jeśli farsz wydaje się zbyt wilgotny, należy przełożyć go na na lekko rozgrzaną patelnię, aby odparować nadmiar wody.
Po schłodzeniu nakładać niewielką ilość farszu na ciasto na uszka.
Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty 4,5 x 4,5 cm. Na każdym kawału ciasta, ułożyć 1/3 łyżeczki farszu. Ciasto zlepić w trójkąt, a następnie skleić 2 rogi trójkąta.
Uszka gotować w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Ciasto:
Mąkę z solą przesiać do miski. Podgrzać mleko (żeby było gorące, ale nie gotować) i wlać do miski z mąką. Wymieszać np. widelcem, bo może trochę parzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko. Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut.
Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać kwadraty z ciasta i nakładać farsz.
Przygotowane uszka wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować uszka po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Zahartować uszka w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
Po wystudzeniu i osuszeniu na sicie, uszka można zamrozić.
Komentarze